Små håligheter i skulpturerna utgör boplatser för vilda bin humlor och andra insekter. I Sverige finns 280 arter av vilda bin och humlor varav 83 är rödlistade och löper stor risk att försvinna.
Skulpturen tog sin form med stöd av ett skissuppdrag för Kvarteret fjärilen i Uppsala via ArtPlatform som ledde till en utställningsträdgård med prototyper i Slottsträdgården, Malmö i samarbete med trädgårdsmästarna John Taylor och Linnea Dickson. Ett av tornen är såldes sedan till till MKB (Malmö kommunala bostadsbolag) via Notvab.
I slottsträdgården skapade vi även sittskulpturer av Salix. En avkapad sittyta och flera meter höga ryggstöd som av växande plantor.
Insektstornen visar på hur en konstnärlig gestaltning kan fungera som en bidragande faktor till fysisk förändring i naturens kretslopp. Vi fördjupade oss under arbetets gång i vikten av biodiversitet. En viktig och i många urbana miljöer utsatt aktör för ett fungerande ekosystem var de pollinerande insekterna. Vi identifierade två vanliga brister för dessa i urbana miljöer, dels bostäder då parker och andra grönytor i staden hålls fria från gamla döda plantor och träddelar, dels bristen på föda tidigt på våren.