Grodd och fladder vid vår täppa

2024
Entré Överblick 2
Img 4122
Img 4121
Img 4113
Img 4108
Img 4107
Img 4105 Upprätad
Img 4104
Img 4119
Larv

Samarbete med Moa Lönn 

På väggen syns bergets siluett, en koppling till Bräckeskolans geografiska omgivning. I form av ett moln och regn finns vattnet som symbol för ett livgivande kretslopp. Ett frö har börjat gro och en stapel av frön balanserar i väntan på att bli planterade i marken.

På himlen flyger svarta och svartvit-spräckliga björkmätare, en fjärilsart som också finns på Hisingen. Genom björkmätaren har vi människor kunnat följa evolutionen under vår egen livstid. Under den tidiga industrialismen, då miljön blev krafttigt förorenad av koleldning i England upptäcktes att den svarta varianten av björkmätare ökade i antal eftersom de spräckliga fjärilarna lättare upptäcktes av fåglar när de vilade på trädens sotiga stammar. 

När vi blev bättre på att rena utsläppen och sotet försvann från träden blev den spräckliga varianten vanligare igen - ett tydligt tecken på arters anpassning. Björkmätarnas berättelse är en länk till frågor som rör klimat, ekosystem, omvärld och hållbarhet. 

Mätarlarven som kryper längs väggen visar på en av fjärilens utvecklingsstadier liksom ägget. Såklart finns även puppan, men den hittar man bara om man letar riktigt noga på plats. 

 

Plattsättning av Björn Friberg

Göteborgs Stad Stadsfastighetsförvaltningen, 1%-regeln.

Karin Auran Frankenstein